Rygsmerter stress

Tror du også, at smerter i kroppen udelukkende har med kroppen at gøre? Så kan du måske blive inspireret til at tænke i bredere baner ved at læse Maries historie.

Symptomer

Marie opsøger vores Fysioterapiklinik, fordi hun har haft tiltagende ondt i det meste af kroppen, men specielt imellem skulderbladene.

Hun har været til et utal af undersøgelser på sygehuset, inklusiv MR scanning af det meste af rygsøjlen. Hun sover dårligt om natten, har svært ved at koncentrere sig om dagen og oplever at selv mindre arbejdsopgaver føles tyngende.

Årsag

Marie oplever i særdeleshed manglende anerkendelse fra ledelsens side omkring i øvrigt veludførte arbejdsopgaver.

Chefen bliver tiltagende mere krævende omkring arbejdsmængde, og der bliver flere overarbejdstimer. Marie siger ja til overarbejdet, men oplever ikke nogen taknemmelighed eller skulderklap for at yde ekstra.

”Jeg mistede lysten til at arbejde. Og jeg følte mig usikker i de opgaver, jeg udførte,” fortæller Marie.

Marie bliver tiltagende anspændt og begynder at få smerter i ryggen og især i brysthvirvelsøjlen.

Hun kontakter sin praktiserende læge, og de ovennævnte undersøgelser begynder. Man finder ingen fysiologiske forklaringer på Maries smerter, og på sygehuset er der slutteligt en læge der antyder, at disse kan være stressrelaterede. Dette benægter Marie, og sammen med den praktiserende læge, bliver de enige om at traditionel fysioterapi nok vil kunne klare smerterne og ubehaget, så normale tilstande vil vende tilbage af sig selv.

Det sker bare ikke. Trods god traditionel fysioterapi med øvelser, mobilisering og massage mv.

Den mere traditionelt orienterede fysioterapeut, beder nu om en second opinion hos mig, da jeg har speciale i stressrelaterede tilstande.

Behandling

Marie bliver sygemeldt, og kommer i et forløb, hvor hun får erkendelse af, hvor belastet hun har været. Hun er blevet et offer for fartblindhed. Hun har nemlig ikke selv indset, hvor stor en arbejdsmængde, hun har skullet levere igennem meget lang tid.

Marie arbejder med teknikker, der giver hende ro og velbehag. Herunder vejrtrækningsteknikker, afspændinger, øvelser der er designet til at kunne mærke sig selv tydeligere og meditation.

Ting tager tid, når man skal arbejde så afgørende med sig selv. Og der måtte arbejdes helt tilbage til barndommen med en mor, der ikke viste kærlighed, men kun belønnede det, man kunne præstere.

Her er Marie i dag

Det er tre år siden, at Marie begyndte i stress coaching hos mig. Og i dag kan hun sige, at hun er lykkelig.

Marie er kommet væk fra den ikke-anerkendende chef og har nu et job, hvor hun arbejder som den nye chefs højre hånd. Hun arbejder meget, men ikke som før uden at blive påskønnet for sit virke. Nu bliver hun belønnet både verbalt og økonomisk for sin arbejdsindsats, og Marie elsker at give og modtage i en blækspruttefunktion, der giver så god mening.

Hun føler sig værdsat, arbejdet er realistisk og håndterbart. Frem for alt er Marie blevet i stand til at mærke sig selv og sige fra, når ”nok er nok”. Alt dette skal værne hende imod at ramme stress-muren og kollapse rent fysisk og mentalt.