Integral sexologi

Jeg er begyndt på en ny uddannelse som integral sexolog gennem undervisningsstedet HEG (human education group). Det er en 1-årig uddannelse, som tager udgangspunkt i holistisk sundhed og meditativt arbejde.

En integral sexolog adskiller sig fra den almindelige sexolog ved et fokus på at få kontakt til sin dybeste seksualitet blandt andet via mediation og åndedrætsøvelser.

I dag vil jeg dele mit indtryk af uddannelsesforløbet og give en forsmag på et emne, som jeg højst sandsynligt kommer til at skrive mere om her på bloggen. Seksualitet er jo et spændende emne, der vedrører os alle.

De seks segmenter for udvikling

På uddannelsen har det glædet mig, at vi taler om respekt og nænsomhed overfor de personer, vi skal hjælpe. Det betyder, at vi forholder os til, hvordan personen og vi selv opfatter selvværd, selvtillid, selvrespekt og selverkendelse. Det er relevante og meget vigtige emner.

Desuden er vi meget opmærksomme på, hvor personen taler udfra. I uddannelsen arbejder man med teorien om, at hvis vi udvikler og forandrer det eksistentielle selv (Spirit og ID), så sker der en bevægelse og indflydelse på alle de niveauer. Det er meget interessant at observere, hvor folk opfatter sig selv som individer, og hvor de taler ud fra.

De seks segmenter for udvikling:

  • Floor  
  • Behavior  
  • Skill  
  • Values  
  • ID  
  • Spirit

Floor
Det basale kaldes her floor eller gulvet i udviklingen. På dette niveau taler man ud fra det jordnære: hjemmet, arbejdspladsen, landet eller kulturen – altså hvor og hvornår.

Behavior
Det næste niveau handler om adfærd. Her vil man være optaget af, hvordan man opfører sig i forskellige sammenhænge. For eksempel kan jeg godt finde på at opføre mig ret fjollet, når jeg er til fest.

Skill
Det næste niveau handler om færdigheder. Noget, jeg selv har været meget optaget af i mit arbejde som fysioterapeut. Altså hvad jeg kunne af færdigheder, hvorvidt jeg mestrede den ene eller anden manipulation, eksempelvis af nakken.

Values
Niveauet herefter handler om vores værdier. Hvilke værdier har vi? Både generelt, men naturligvis også i forhold til vores seksualitet. Hvad føles rigtigt, og hvor er vores grænser?

ID
Det næste niveau er din identitet. Hvem er du som menneske? Hvem er du som seksuelt individ? Hvad karakteriserer lige præcis dig, og hvilken identifikation kan sættes på dig?

Spirit
Det sidste niveau er interessant, for det går ud over vores personlige jeg. For mange mennesker er denne dimension deres religiøse liv. Men det kan også være, at man føler sig som en del af naturen, nationen eller universet.

Forståelse for hinanden

I uddannelsen har vi også arbejdet med spændende emner som forvrængninger, generaliseringer og udeladelser. Rigtig spændende emner, som i sexologiens sammenhæng er utroligt interessante. Mest af alt, fordi de fleste af os nok har en antagelse om, hvad andre gør seksuelt – og det har måske slet ikke hold i virkeligheden, men snarere i domme og fordomme.

Alt i alt har uddannelsen været yderst interessant og udfordret den måde, jeg oplever verden på. Måske artiklen også har givet dig stof til eftertanke.

Kh Kathrine.