Så er det tid igen til lidt nyt fra mig med noget af det, jeg finder spændende. I øjeblikket handler meget af mit intellektuelle virke om at forstå og integrere de ting, som jeg har lært under min uddannelse til integral sexolog.

Og hvad er det så i sin essens?

Først det integrale. Det handler om at få integreret så meget af det hele menneske som muligt i synet på seksualitet. Altså ikke bare krop, psyke og sind, men også personens intellekt og værdier, spiritualiteten og vores skyggesider (sider der umiddelbart er skjulte for os selv).

Det lyder måske som en stor og uigennemsigtig mundfuld, og det er også meget altfavnende.

Det vigtigste her bliver at finde frem til personens ”ægte jeg” og reelle ønsker. Således ikke udelukkende  ”det ideale jeg”, eller det billede vi ønsker andre skal have af os. Det er meget spændende at arbejde med sig selv omkring det billede. Hvad viser vi andre, og hvor meget viser vi af os selv. Kender vi i det hele taget os selv? Et stort og menneskeligt essentielt  spørgsmål, som giver stof til eftertanke for de fleste.

Nogle af de problematikker som vi har arbejdet rigtigt meget med er de misforståelser, forvrængninger og fordomme, der kan opstå omkring seksualitet og parforhold i al almindelighed.

Det kan være fordomme såsom: De andre har sikkert meget mere og spændende sex end mig/os.

Det er den største misforståelse og forkerte grundantagelse, der ofte fører til følelsen af at gå glip af noget, eller ikke at være ”rigtig”. Der skal man jo frem til at være i overensstemmelse med, hvad man giver, og hvad man får. Man skal også huske, at seksualitet og sensualitet er mange ting. Er det seksuelt at blive kysset i nakken, krammet omkring køkkenbordet og ligge i ske?

Hvad er seksualitet og sensualitet for dig?

Andre problematikker er dem, hvor vi kommer til at tale om altid og aldrig. Det er noget, vi kan kalde universelle generaliseringer. Altså hvor vi laver forestillinger i vores sind, der har så stærke overbevisninger, at vi i talesætter dem. Det kan for eksempel være: ”Du viser aldrig kærlighed overfor mig”.

Men kunne der måske ikke være situationer, hvor personen rent faktisk viser dig kærlighed, måske ved at have gjort en kærlig handling (at lægge vasketøj sammen kan være en kærlighedshandling), brugt tid med dig, købt noget til dig eller måske have krammet og kysset dig, hvor du ikke ventede det.

Var der måske ikke gange, hvor vedkommende faktisk gør det, hvor du bare har glemt at lægge mærke til det?

Den største fordom

Under dette arbejde med at finde sig selv som menneske og måske som seksuelt velfungerende menneske kan det være meget givende at se på de misforståelser og fordomme, som man bærer rundt på.

Seksuelt set er den største fordom formodentligt, at alle andre nok har et bedre og mere spændende sexliv end mig og min partner eller partnere, og at det sikkert er problemløst for andre.

De fleste par har deres udfordringer, og singler jo ikke mindre. I Danmark i dag er der flere singler end par. Ikke at det er problematisk i sig selv, men det giver jo udfordringer i, at man oftest ikke har sikre italesatte regler omkring seksualitet, og at forventningerne kan være meget forskellige. Er vi et par? Har vi et fællesskab, og hvor dybt er det? Kan jeg stole på ham/hende, og hvor mange andre er der i vores forhold/ikke forhold? Skal vi ses igen og er det mere end sex?

Kan du tankelæse din partner?

En anden udfordring man kan have seksuelt er tankelæsning. Det kan være, at man forsøger at tankelæse sig frem til partnerens behov. For eksempel:

  • Han synes nok, at jeg er for tyk, for han rører aldrig ved mig.
  • Måske er han ikke opdraget med berøring, og har slet ikke samme behov
  • Hun kan nok slet ikke rigtig lide sex, for hun tager aldrig initiativ
  • Jeg tør ikke røre for meget ved ham, for så forventer han sex

Tankelæsning gør det tit vanskeligt at få begge parters forventninger kortlagt, som giver forskellige opfattelser af verden. Her er løsningen naturligvis mere og bedre kommunikation, måske også på det kropslige plan og derefter sikre grænser på det personlige plan.

God fornøjelse med at gå på opdagelse i det spændende arbejde med seksualitet og kommunikation på flere felter.

Kh Kathrine