Integral sexolog

Har du hørt om integral sexologi før? Hvis du følger med her på bloggen, har du sikkert læst nogle af mine artikler om emnet. Ellers kan du finde dem her:

Sådan foregår forløbet

Der er rigtig mange fordele ved at tale med en integral sexolog. Og i denne blog post skal vi se på, hvordan et typisk forløb foregår.

Hvad vil du gerne opnå?

Det første der sker er, at vi sammen vil forsøge at afdække din problematik. Hvad er det, du gerne vil opnå i et forløb med sexologi?

Her er der jo rigtig mange muligheder, og det vigtigste er, at jeg stiller de afklarende og uddybende spørgsmål, der kan gøre dig helt klart, hvad du selv forventer og ønsker med forløbet.

Først og fremmest er det jo enormt modigt at møde op og ønske hjælp til et så oftest privat emne. Jeg vil gerne fremhæve, at langt størstedelen af enkeltpersoner eller par med knas i parforhold eller seksualitet ikke forsøger at modtage hjælp. At søge hjælp kræver, at man vil være ærlig, og at man vil tale om sine udfordringer.

Praktiske øvelser

Herfra kan der ske flere ting. Sexologen vil forsøge at stille nogle forskellige muligheder op, omkring hvordan man kan arbejde med emnet.

Det kunne være at se på fortiden, nutiden såvel med fornuften og med følelserne, og så forsøge at tænke sig ind i fremtiden herfra. Når vi arbejder med denne øvelse, vandrer vi faktisk rundt på gulvet, både i fortid, nutid og fremtid. Det er en spændende øvelse, som kan bruges til mange problematiske emner, ikke kun de seksuelle.

Man kan også vælge at se seksualiteten i et bagudrettet mønster. Vi kan vælge at dele livet op i faser på syv år af gangen, og se om der dukker mønstre frem, når der tales om det.

En anden meget spændende øvelse er at sætte sig ned på gulvet og nedskrive dine værdier – én på hvert ark. Når vi har kortlagt alle dine værdier, kan vi rangordne dem, og så får du et fint billede af alle dine værdier – og i mange tilfælde et mere nuanceret billede af dig selv.

Få bedre selvværd

Vi kan også vælge at arbejde med ”selvet”. Det gør jeg ofte, idet mange har udfordringer her. De har måske udfordringer med lavt selvværd, lav selvtillid eller lav selvagtelse eller andet i ”selverne”. Her er det vigtigt at arbejde med det indre selvværd, og de oplevelser man har været ude for. Det kan også handle om domme omkring sig selv eller fordomme om lav selvtillid.

Her vil jeg lige nævne et smukt citat af Eleanor Roosevelt: Ingen kan få dig til at føle dig mindreværdig uden din tilladelse.

Herfra også et andet smukt citat af Michelle Norris, der lyder: Du er ikke bedre end nogen af de andre, men ingen er bedre end dig. Accepter ingen underordnet status.

Lær at sætte grænser

Det kan også være, at vi kan arbejde med dine evner til at sætte grænser. Rigtig mange mennesker med seksuelle udfordringer har fået deres grænser overskredet på den ene eller anden måde. Det kan vi arbejde med på flere måder.

Et kig på fortiden

En anden spændende teknik er at kigge på fortiden, her nærmere på de personligheds træk imellem de kærester og forhold man har indladt sig i. Kan man se et mønster? Lader man sig f.eks finde i en dårlig opførsel? Måske med jalousi eller fysisk eller psykisk vold til følge?

Efterfølgende kan vi måske se på, hvordan dit forhold som kvinde var til din far og som mand til din mor. Er der tale om ligheder og forskelle, og kan man bruge denne viden til noget, evt. til at undgå noget lignende ud i fremtiden.

Manglende lyst

Hvis udfordringen er manglende lyst til sex, kan man også arbejde professionelt med dette på mange måder. Man kan arbejde med at få et bedre kendskab til sig selv og sin egen lyst. Det kan også være, at der her skal arbejdes med domme, fordomme og misforståelser, måske om hvad der er ulækkert, forkert eller beskidt. Der skal tales om, hvilke ting der kan give lyst, og hvilke fantasier man kan bruge, og respekten for at de fleste skal blive i fantasierne og ikke leves ud.

Har man direkte kropslige problematikker, kan man naturligvis også få råd om det. Her vil jeg mest beskrive det som, at man ikke har energimæssig kontakt til sig selv. Har man lav energi, og måske derfor manglende lyst, kan man lære at lave energigivende øvelser. Det kan også være, at man kan have gavn af at arbejde med vejrtrækningsteknikker og meditationer for at gå mere energetisk til værks.

Der er så mange muligheder. Det vigtigste er at man har modet til at komme frem til at sige; det er her, jeg har et problem eller en udfordring, som jeg gerne vil have hjælp til.

Jeg håber, at dette lille blogindlæg måske har været med til at give dig fornemmelsen af, at det at søge hjælp ikke behøver at være så grænseoverskridende, som du måske tror.

Kh Kathrine