Case Helene

Måske spørger du dig selv: Hvad betyder det egentlig at arbejde med krop, sind og psyke?

Jeg havde en borger i dag til konsultation, som jeg tænker kunne beskrive noget af det meget klart. Sådan kan det jo være med eksempler fra den virkelige verden. Jeg har valgt ikke at bruge borgerens rigtige navn, så lad os kalde hende Helene.

Helene’s historie

Helene kom til mig og bad mig hjælpe hende med nogle konkrete øvelser. Hun var blevet skilt i 2013, og det havde været en hård skilsmisse. I løbet af de sidste fire år har hun modtaget 25 psykologbehandlinger, 10 psykoterapeutbehandlinger og for nyligt 3 hypnosebehandlinger.

Hun føler nu, at hun er kommet videre, men kunne godt bruge nogle øvelser i hverdagen. Hun har gået til fysioterapi tidligere, men det har ikke rigtig hjulpet hende.

En holistisk tilgang

I mit arbejde med krop, psyke og sind, spurgte jeg ind til hendes livshistorie for at blive klogere på, hvordan jeg kan hjælpe.

Helene fortæller selv: ”Jeg orker ikke rigtig at tale om min fortid, for den er så gennemtrevlet.”

Men vi var nødt til at tale om hendes fortid, for den har indflydelse på hendes nutid. Da Helene åbnede op for den, viste det sig, at manglende anerkendelse helt tilbage fra barndommen havde været med til at give et dårligt selvværd, som fulgte hende.

Vi fik historikken afdækket, og så kunne vi begynde at lave øvelser, der omfatter kroppen, sindet og psyken.

De konkrete øvelser

  • Først talte vi om, at krop, sind og psyke påvirker vores adfærd.
  • Så arbejdede vi med øvelser af fysisk karakter til at komme af med vrede.
  • Så arbejdede vi med vejrtrækningsøvelser til at mærke kroppen igen og få en bedre iltning af denne.
  • Endelig arbejdede vi med afspændingsøvelser. Her skulle hun mærke sine spændinger og afspænding indefra, og under udånding mærke at hun med hjælp fra tankerne kunne løsne de stive muskler op.

Sådan havde hun aldrig arbejdet med krop og sind før, og inden hun gik derfra, var hun overbevist om, at jeg kunne bibringe hende noget hun stadig manglede. Også selv om hun havde arbejdet professionelt og meget fornuftigt med sine problematikker hidtil.