Når man skal indlede et stykke arbejde omkring noget man brænder for og har arbejdet med i mange år, tænker jeg, at det er vigtigt at kunne se sine læsere for sig. Hvad er det mon, at du gerne vil have ud af at følge en blog om krop, sind og psyke.

Derfor har jeg spurgt en flok kvinder, som har gået til træning hos mig igennem flere år, hvad de gerne vil efterspørge. De kom med svar som:

  • Praktisk indføring i gode vejrtrækningsøvelser
  • Tips omkring afspænding og forslag til Mindfulness-øvelser
  • Argumenter til hvorfor det er så vigtigt at se krop, psyke og sind som en helhed
  • Beskrivelse af hvorfor fysioflow er så godt
  • Gode eksempler på meditation og afspændinger
  • Nemme øvelser til f.eks. nakke og skuldre, når man sidder meget ved en computer

Så ja, du kan se, der er materiale og ønsker nok, det er bare at komme i gang. Så må jeg se, hvor mange der vil følge en blog om sammenhænge imellem krop, psyke og sind.

Forskellen imellem psyke og sind

Først er det på sin plads at definere, hvad der indgår i overvejelserne omkring forskellen imellem psyke og sind.

Samlet set er det jo både vores tanker og følelser. Og vores tanker kan jo til tider være meget rationelle og fornuftsprægede, og til tider være overvældet af vores følelsesregister. Således er det meget fornuftigt at dele vores tanker op i fornuft og følelse.

Vores psyke er baseret på vores følelsesregister, og hvordan vi har det i givne situationer: Er vi ved at blive stressede, som er en overbelastningstilstand eller har vi bare rigeligt arbejde, eller udfordringer på privatlivsfronten.

Når kroppen siger stop

Der er stor forskel på at blive belastet, fordi man har mange jern i ilden, og blive overbelastet, hvor man bør kunne mærke, at nu er nok ”nok”. Mange oplever først at mærke det, når hjernen er blevet overbelastet, og derfor reagerer på en måde, hvor den viser, at nu slår den fra.

Nogle beskriver det som, at hjernen har fået et trælår. Måske som en måde, at du pludselig finder dig selv ligesom lammet og siddende og stirre ud i luften. Det er her, du skal have antennerne ude og overveje, hvad du kan reducere på for at få dit gode og glade liv igen.

Krop, Sind & Psyke hænger sammen

Vi er alle et produkt af krop, psyke og sind, som påvirker vores adfærd. Det skal vi tage alvorligt. Hvis du derfor oplever kolleger, som ændrer adfærd, eller hvis kolleger nævner for dig, at du har ændret adfærd, så skal du tage dig selv alvorligt. Husk at det er meget fint, hvis kolleger tør fortælle dig, at du virker stresset eller overbelastet. Så har du nemlig en mulighed for at ændre på dine forhold.

At se på sin krop og psyke og sind som en trekant og erkende at disse tre påvirker vores adfærd, kan kaldes en kognitiv diamant. Den beskriver, hvor fint og skarpt et instrument det kan være. At se på din adfærd og reagere på positive og negative forandringer og så analysere sig frem til, hvor du må ønske forandring.